EU i Zapadni Balkan zajedno protiv Covid-19

30. Mart 2020.

I u ovim teškim vremenima, Srbija i ceo region mogu da se oslone na svog najvećeg partnera, Evropsku uniju. Evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi rekao je:

Evropa se suočava sa krizom po javno zdravlje bez presedana, pa ipak i u ovim teškim vremenima mi ćemo biti tu za naše partnere sa zapadnog Balkana, čije je mesto u EU.

Zapadni Balkan će primiti 38 miliona evra kako bi svaka od država odgovorila na urgentne potrebe svog sistema za javno zdravlje. Evropska komisija će obezbediti medicinske uređaje i liču opremu kao što su respiratori, laboratorijska oprema, maske, zaštitne naočare i zaštitna odela.

Evropska Unija će preraspodeliti 374 miliona evra za socio-ekonomski oporavak celog regiona. Kako bi ublažila socio-ekonomske posledice krize za svoje partnere, ЕU će preusmeriti sredstva iz IPA fondova. Тo će podrazumevati podršku privatnog sektora, jačanje socijalne zaštite, sa specijalnom pažnjom na ranjive grupe i jačanje sektora za javno zdravlје.

Takođe, Evropska komisija će, zajedno sa Regionalnim savetom za saradnju (RCC), Sektretarijatima Transportne zajednice i Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA), raditi na snabdevanju i slobodnom kretanju robe u regionu, i između regiona i EU.


Primeri onoga što je urađeno

U Srbiji:

  • EU je finansirala avionski prevoz za dve pošiljke od 130 tona medicinskog materijala za borbu protiv Korone.

U Bosni i Hercegovini:

  • EU je potpisala finansijski paket sa UNDP od 2 miliona evra, čime će biti obezbeđena medicinska zaštitna oprema i 80 respiratora, to je 50% više nego što je zemlja imala u martu.
  • EU je lansirala internet kampanju #StayHome, u kojoj učestvuju VIP osobe i ohrabruju ljude da ne napuštaju svoje domove.

U Cnoj Gori:

  • EU je poslala 600 paketa neophodne pomoći za 400 romskih i egipatskih porodica u Nikšiću, Bernama, Bjelom Polju i Herceg Novom.

U Albaniji:

  • EU je lansirala kampanju sa posebnim fokusom na najranjivije, cilj kampanje da spodigne svest o tome kako se treba ponašati tokom epidemije.

Na Kosovu:

  • EU finansira kampanju koja daje vrlo korisne savete o tome kako se ljudi mogu zaštiti od virusa.

U Severnoj Makedoniji:

  • EU finansira TV emisiju koja promoviše kampanju #StayHome.